Projecten gevraagd voor wijkfonds ‘Duurzaam doe je zo!’

Het buurtinitiatief Duurzaam doe je zo! voor meer zonnepanelen in Stadshagen is nu ruim een jaar actief. Inmiddels zijn enkele tientallen huizen door het initiatief van zonnepanelen voorzien. Daardoor is het mogelijk om te starten met het Wijkfonds, die Duurzaam doe je zo! bij de start aankondigde om meer duurzame projecten in Stadshagen op te zetten. Voor dit Wijkfonds is men nu op zoek naar geschikte duurzame projecten.

Duurzaam doe je zo! is het buurtinitiatief van drie ondernemers uit Stadshagen om op zo veel mogelijk huizen in Stadshagen zonnepanelen te krijgen. Bij de start van het initiatief kondigden de ondernemers aan een deel van de opbrengst terug te investeren in de wijk via een speciaal Wijkfonds. “Wij hebben het afgelopen jaar aansluiting gezocht bij een onafhankelijke, Zwolse stichting: Stichting Lokale Duurzame Economie Booster”, vertelt Arjan Broer, een van de drie ondernemers. “Dit fonds is breder dan alleen ons wijkfonds, maar door hier bij aan te sluiten waarborgen we dat de opbrengsten eerlijk worden besteed. Maar wel met als doel: duurzame ontwikkeling in de wijk.”

Om daadwerkelijk aan de slag te gaan zijn er duurzame projecten nodig, vertelt Harmen Weijer van Duurzaam doe je zo! “Dat kunnen van allerlei projecten zijn, als ze maar een duurzaam karakter hebben. Dat hoeft niet per definitie met duurzame energie te maken te hebben. Belangrijk is wel dat het project voor zo veel mogelijk Stadshagenaren geschikt is en dat het voor duurzame bewustwording zorgt.”

“Daarnaast moet het een vernieuwend karakter hebben, en niet meer van hetzelfde”, vult Krijn Korver aan, de derde ondernemer in Duurzaam doe je zo! “Iedereen in Stadshagen kan een project indienen, en wij proberen dat een financiële boost te geven om het te starten. Enkele van onze eerste klanten gaan deze projecten beoordelen op deze criteria en daaruit rolt het eerste project uit dat ons Wijkfonds gaat ondersteunen.”

Het is de bedoeling dit eerste project op zaterdag 28 mei te presenteren tijdens de New Europe City Makers Summit, die tijdens dit weekend in heel Nederland en ook in Zwolle wordt gehouden. Daarom vraagt Duurzaam doe je zo! Stadshagenaren hun ideeën voor projecten in te dienen voor 21 mei. In eerste instantie zal er een bedrag van €500,- beschikbaar zijn voor het realiseren van een idee of het starten van een project. Een idee indienen kan door een E-mail te sturen naar: info@duurzaamdoejezo.nl. Daarmee doe je mee aan het mooier maken van Stadshagen.

Ga terug