‘Natuurschilderingen op elektriciteitskastjes’ eerste project nieuwe Zwols fonds BoosterZ

Als eerste project van het Wijkfonds Stadshagen is gekozen voor het idee ‘Natuurschilderingen op elektriciteitskastjes’. Dit winnende idee is afkomstig van wijkbewoonster Marzena Broniak, die afgelopen weekend de prijs en de daarbijbehorende € 500,- in ontvangst mocht nemen. Dat gebeurde tijdens een speciale Club Cele-middag in Café Foyé in theater Odeon. Hier werd het lokale Zwolse fonds BoosterZ gelanceerd, waarvan het Wijkfonds Stadshagen onderdeel uit maakt.

Het Wijkfonds Stadshagen is een initiatief van Duurzaam doe je zo!, het buurtbedrijf voor meer zonnepanelen in Stadshagen. Tijdens de start van dit buurtinitiatief was al aangekondigd dat bij ieder geplaatst zonne-energiesysteem Duurzaam doe je zo! een financiële bijdrage doet in het nu opgerichte Wijkfonds Stadshagen.

Afgelopen twee weken zijn acht duurzame projectideeën ingediend door Stadshagenaren. Een onafhankelijke beoordelingscommissie – bestaande uit klanten van Duurzaam doe je zo! – heeft deze acht ideeën beoordeeld op criteria als: duurzaam, innovatief en toegankelijk voor zoveel mogelijk Stadshagenaren.

Marzena Broniak kwam met het winnende idee om “saaie, grijze electriciteitskastjes” die overal in de wijk te vinden zijn door kinderen te laten beschilderen in het thema natuur. “Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen van dieren die dit gebied bevolkten voor de komst van de wijk of juist dieren die de wijk nu rijk is, zoals de prachtige zwanen. De schilderingen nemen de vorm aan van ‘reclameposters’ als eerbetoon aan de natuur. Onder goede begeleiding zijn kinderen heel goed in staat hele mooie schilderingen te maken. Door de buurkinderen bij het project een actieve rol te geven creëer je een grote betrokkenheid bij het project.

De jury waardeert het idee vanwege deze betrokkenheid. “Natuurschilderingen op elektriciteitskastjes bevorderen de bewustwording van natuur en duurzaamheid bij kinderen en voorbijgangers in Stadshagen; het brengt kleur en vrolijkheid; en maakt een link met de natuur. Eén voorwaarde: maak ze met duurzame verf”, aldus de beoordelingscommissie Wijkfonds Stadshagen.

Het Wijkfonds Stadshagen maakt deel uit van het bredere Zwolse fonds – BoosterZ geheten – om projecten te ondersteunen voor de leefbaarheid van de stad. BoosterZ is een uniek lokaal fonds: het levert eventueel ook ondersteuning aan mensen van initiatieven of aan sociaal ondernemers. Daarnaast werft het en beheert het geld. BoosterZ gaat Marzena Broniak dan ook als eerste ondersteunen bij de uitvoering van haar project.

Ga terug